Ringsted Vindmølle

Ringsted Vindmølle

Vindmøllen startede sin tilværelse i Ådalen ved Have Mølle, men blev i 1814 flyttet til Køgevej i Ringsted. I 1871 brændte møllegården og ilden bredte sig til møllen, så begge bygninger brændte ned. Man opførte både møllegården og møllen igen, men med lidt afstand, så det ikke skulle ske igen. Så den nuværende mølle er opført umiddelbart efter branden i 1871.

Mange forskellige møllere har drevet Ringsted Vindmølle. Mest kendt var nok familien Gemynthe, i hvis besiddelse den var i ca. 75 år. Mølleriet ophørte i 1965. I 1983 overtog firmaet PBI Holding A/S vindmøllen og fik den gennemgribende istandsat, udvendig som indvendig. Fra 1985 drejede vingerne igen, og i dag er møllen Danmarks eneste gallerihollænder, som stadig er i drift.

Morten ‘Møller’ maler økologisk hvede-, fuldkornshvede-, rug-, grahams- og rugsigtemel, som sælges direkte fra møllen eller i museumsbutikken.

I dag ejes møllen af Ringsted Vindmøllefond, der i 1993 indgik i et samarbejde med Ringsted Landbrugsmuseum. Ringsted Landbrugsmuseum er nu en del af Museum Vestsjælland.